Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy

  • Chleb

zdjęcie - pajda codzienna

 

Przygotowanie zaczynu

 Składniki:

50 g zakwasu żytniego

210 g mąki żytniej (ja najczęściej dokarmiam mąką typu 1400 lub 2000)

210 ml wody

Wyjmujemy zakwas z lodówki około półtora dnia przed pieczeniem chleba i dokarmiamy go w trzech etapach mąką i wodą. Ja robię to w następującym systemie:

dzień pierwszy:

godzina 7.00 – wyjęcie z lodówki

godzina 9.00 – przełożenie do naczynia w którym będzie rósł (używam glinianego garnka, ale może być duży słoik lub miska) i pierwsze karmienie 70 g mąki, 70 ml wody w temperaturze około 40 stopni, mieszanie i po przykryciu ściereczką odstawienie w ciepłe miejsce na kilka godzin (latem stoi normalnie w kuchni, zimą wstawiam do piekarnika z zapaloną żarówką)

godzina 17.00 – drugie karmienie 70 g mąki, 70 ml wody, mieszanie i odstawienie jak poprzednio

dzień drugi:

godzina 7.00 – trzecie karmienie 70 g mąki, 70 ml wody, mieszanie i odstawienie w temperaturze pokojowej

godzina 10.00 – można przystąpić do przygotowania ciasta na chleb

Ta ilość zaczynu (470 g) wystarczy do upieczenia dwóch chlebów w blachach keksówkach długości 30 cm. Około 70 g zostanie nam do przechowania w lodówce na następne wypieki.

Przygotowanie ciasta na jeden chleb

Składniki:

200 g zaczynu

150 g mąki orkiszowej

(ja najczęściej mieszam typy 700 i 1400, można oczywiście używać pszenicy, która lepiej lepi chleb,

ale jej ziarno jest w 90 % zmodyfikowane genetycznie)

250 g mąki żytniej (ja mieszam najczęściej typy 1400 i 2000)

250 ml wody

10 g drobnej soli

Mąki (fajnie, jak przesiane, ale nie zawsze się chce) mieszamy z wodą i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy zaczyn i sól (dobrze jest ją rozpuścić w niewielkiej ilości wody). Wyrabiamy ciasto 5 minut. Dajemy mu minutkę odpocząć i jeszcze raz wyrabiamy 2 minuty (najwygodniej robić to mikserem na drugim biegu).

Można oczywiście odstawić je do rośnięcia, w międzyczasie kilka razy odgazowywać i na koniec uformować bochenek, ale na początek przygody z pieczeniem nie polecam tego robić.

Przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blachy keksówki. Będzie zajmowało trochę więcej niż pół blachy. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia i bierzemy się za ciasto na drugi chleb.

Przy wyrabianiu ciasta możemy oczywiście dołożyć jakieś dodatki, które lubimy: pestki słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, suszone zioła, suszone śliwki lub żurawinę, miód …….. Tylko nie wszystko na raz 😉

Chleb powinien przyrosnąć dwukrotnie. W zależności od temperatury wyrastania i siły zakwasu może to trwać od 2 do 4 godzin. Chleb musi być całkowicie wyrośnięty, zanim włożymy go do piekarnika. Nie należy liczyć, że wyrośnie w piecu!

Piekarnik nagrzewamy do 250 ºC. Smarujemy wierz chleba oliwą lub zwilżamy wodą, nacinamy go nożem i wstawiamy do naparowanego piekarnika (parujemy go przez wstawienie naczynka z wodą lub psiknięcie kilka razy do wnętrza spryskiwaczem do kwiatów). Pieczemy 10 minut, zmniejszamy temperaturę do 210 ºC i pieczemy jeszcze 35 minut. Żeby nie spiekać za bardzo wierzchniej skórki, po zmniejszeniu temperatury, przykrywam blachę folią aluminiową i zdejmuję ją kilka minut przed końcem pieczenia.

Po wyjęciu chleba z piekarnika, spryskujemy go lekko wodą i wyjmujemy z blachy. Najczęściej kilka energicznych ruchów blachą powoduje, że bochenek ładnie odchodzi i po odwróceniu wypada z niej. Odkładamy go do wystygnięcia, najlepiej na kratce tak, żeby nie miał kontaktu z podłożem.

 Jak każdy chleb żytni, powinniśmy go jeść dopiero drugiego dnia !

Ale jak tu wytrzymać …

Smacznego 🙂

Lepiej wychodzi na „starszym” zakwasie, takim przynajmniej miesięcznym.

na podstawie przepisu  Chleb – moja domowa piekarnia

Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy w Waszym wykonaniu:

e325e1d0-3771-0ed6-bbfa-9a78fc5ac1b3-600x900

fot. Anna Mokańska

27f27a19-6059-d7f9-59e2-37bcab806b4c-600x900

fot. Anna Mokańska

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Bomboloni czyli pączki włoskie z piekarnikaBomboloni czyli pączki włoskie z piekarnika
bez dodatku cukru bez jajka bez mleka chleb wegański wegetariański
17/10/2013

Post navigation

Ciasto marchewkowe według pięciu przemian → ← Pierwszy bochenek na młodym zakwasie

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.