Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Pasta “figa z makiem, z pasternakiem”

  • Do chleba

Zawsze mnie intrygowało to połączenie: “figa z makiem, z pasternakiem”. No więc ukręciłam w końcu i wpakowałam do słoika 🙂 Prezentuję Wam je dzisiaj w formie naturalnie słodkiej pasty do pieczywa, naleśników lub po rozrzedzeniu np. do gryczanego makaronu. A jakbyście pytali, to dla mnie ma smak makowca chyba najprędzej … I choć tytułowy zwrot używa się potocznie w odniesieniu do czegoś, co raczej nie wyszło, to pasta wyszła całkiem nieźle 😉 Smacznego!

 

Składniki:

250 g pasternaku

150 g suszonych fig

5 g zmielonego maku

szczypta drobnej soli

woda lub mleko roślinne

 

Sposób przygotowania:

Figi pozbawić twardych końcówek ogonków, zalać ciepłą wodą tylko do zakrycia, odstawić. Pasternak obrać, umyć, skroić w plastry i upiec do miękkości.  Upieczony pasternak również zalać wodą do zakrycia i zblendować na gładko. Następnie przelać do niego figi i ponownie zblendować. Na koniec wsypać mak i dosolić pastę lekko do smaku. Wszystko przemieszać dokładnie do połączenia. Przechowywać w lodówce.

 

 

Przepis własny.

 
Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Libańskie ciasto pomarańczoweLibańskie ciasto pomarańczowe
  • Krem z pasternaku z orzechami laskowymiKrem z pasternaku z orzechami laskowymi
31/10/2017

Post navigation

Bombowa, czerwona sałatka → ← Jak to było na NATURA FOOD & BE ECO 2017?

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT