Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Pesto bazyliowe / Pesto alla genovese

  • Do chleba


Pesto to zielony sos z bazylii, czosnku, orzeszków piniowych, oliwy, parmezanu lub sera pecorino oraz soli i pieprzu. Jego nazwa wywodzi się od genueńskiego “pestâ” (po włosku: pestare) oznaczającego “zmiażdżyć, gnieść”. Pierwsze wersje tego sosu były przygotowywane w marmurowym moździerzu z drewnianym tłuczkiem, a składniki ucierano. Zatem prawdziwe pesto, jaka sama nazwa na to wskazuje, nie powinno być mielone przez maszynę, lecz robione ręcznie. Oczywiście jesli tylko macie czas i chęci, polecam takie wykonanie tradycyjne (znawcy mówią, że jest różnica na korzyść w smaku). Ja się nie pokusiłam, zatem znajdziecie u mnie wersję wykonawczą dla tych w chronicznym niedoczasie 😉

Składniki:

80 g czystych i suchych liści bazylii

około 250 ml oliwy extra virgin

80 g orzeszków piniowych

30 g startego parmezanu lub innego twardego sera

2 duże, obrane ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

W skrócie: składniki należy zmiksować rozdrabniaczem lub blenderem tak, aby miały postać małych drobinek, a masa pozostała trochę grudkowata, na koniec doprawić solą, ewentualnie również pieprzem. Przechowywać w lodówce.

Ja zrobiłam ściętej bazylii lekki natrysk, potem oberwałam listki i osuszyłam je w suszarce do sałaty. W większej, głębokiej misce zblendowałam bazylię z połową oliwy. dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, starty ser i nierówno zmiażdżone tłuczkiem do mięsa orzeszki (wcześniej umieszczone w foliowym woreczku). Orzechy można również grubo zmielić w młynku elektrycznym. Wymieszałam wszystko dokładnie, doprawiając i uzupełniając ilość oliwy, aż do pojawienia się cienkiej warstewki ochronnej na wierzchu, całkowicie pokrywającej pesto. Całość przełożyłam do słoika, zamknęłam i umieściłam w lodówce. Zawsze po otwarciu słoiczka i użyciu sosu, należy dolać trochę oliwy – do zakrycia, dzięki temu będziecie mogli go dłużej przechowywać. Pesto można również zamrozić, warto więc od razu zrobić więcej.

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Truskawkowy sernik mascarpone na zimnoTruskawkowy sernik mascarpone na zimno
  • Libańskie ciasto pomarańczoweLibańskie ciasto pomarańczowe
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka pasta wegański wegetariański
31/07/2019

Post navigation

← Truskawkowy sernik mascarpone na zimno

One thought on “Pesto bazyliowe / Pesto alla genovese”

  1. Justyna pisze:
    31/07/2019 o 21:24

    Uwielbiam pesto. Niestety zazwyczaj sięgam po gotowe 😀 Musze koniecznie kiedyś zrobić sama.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary