Składniki:
400 g mąki jaglanej
120 g masła
120 g naturalnego miodu
2 ekologiczne jajka M (ewentualnie jabłko jako zamiennik)
1 płaska łyżka domowej przyprawy korzennej
Sposób przygotowania:
Łączymy wszystkie składniki, wyrabiamy masę i wkładamy do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C na programie góra/dół. Odrywamy małe porcje ciasta (jeśli schłodzi się zbyt mocno i będzie bardzo twarde, należy pozostawić je na kilka minut w temperaturze pokojowej) i rozwałkowujemy je dość cienko (grubość ok. 3 mm) na oprószonej mąką stolnicy. Foremkami wykrawamy dowolne kształty. Układamy pierniczki na blasze wyłożonej papierem do wypieków i pieczemy 8 minut., aż ich krawędzie zaczną się rumienić (trzeba pilnować, bo dość szybko się przypalają). Gotowe ciastka studzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym dniem pierniczki będą stawały się coraz lepsze, bardziej miękkie i aromatyczne.
Źródło przepisu: Facebook
A jakiej konkretnie użyć mąki jaglanej żeby były jak najbardziej neutralne w smaku. Mam z incola i jest wyczuwalna gorycz kaszy jaglanej
Przeważnie używam mąk ekologicznych, nie wyczuwam w nich goryczy.