

Składniki:
400 g mąki gryczanej z niepalonej kaszy
1 jajko M
100 g masła
100 g jogurtu naturalnego
100 g miodu
70 g drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego
10 g domowej przyprawy piernikowej
5 g sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:
Do dużej miski wsypać mąkę, cukier, przyprawę do pierników i sodę oczyszczoną. Wymieszać dokładnie suche składniki. Dodać masło i wstępnie posiekać. Następnie wbić jajko i wlać jogurt oraz miód. Zagnieść ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C na programie góra/dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości pół centymetra i za pomocą foremek wykroić pierniki. Ciastka przełożyć na blaszkę i wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec około 10 minut. Przekładać po dokładnym wystudzeniu.


inspirowane przepisem ze strony Bezglutenowa kuchnia