Składniki:
4 kg śliwek węgierek
300 g gorzkiej czekolady
5 łyżek naturalnego kakao w proszku
200 g nierafinowanego cukru trzcinowego
3 łyżeczki cynamonu
1,5 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
3 kieliszki rumu /po 25 g/
Pierwszego dnia smażymy w garnku około godziny wypestkowane śliwki i odstawiamy je do wystygnięcia. Drugiego dnia (lub jeszcze tego samego wieczorem) znów smażymy śliwki godzinkę, regularnie mieszając i ponownie odstawiamy. Trzeciego dnia ostatnia już godzinka smażenia, ale mniej więcej w jej połowie dodajemy pozostałe składniki przetworu. Gdy konsystencja powideł jest już odpowiednia, przekładamy je do wyparzonych słoików, zakręcamy odkażonymi w alkoholu zakrętkami i pasteryzujemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni C.