Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Plumidłowa rozpusta

  • Przetwory

plumid=C5=82owa=20rozpusta

Składniki:

4 kg śliwek węgierek

300 g gorzkiej czekolady

5 łyżek naturalnego kakao w proszku

200 g nierafinowanego cukru trzcinowego

3 łyżeczki cynamonu

1,5 łyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki zmielonych goździków

3 kieliszki rumu  /po 25 g/

Pierwszego dnia smażymy w garnku około godziny wypestkowane śliwki i odstawiamy je do wystygnięcia. Drugiego dnia (lub jeszcze tego samego wieczorem) znów smażymy śliwki godzinkę, regularnie mieszając i ponownie odstawiamy. Trzeciego dnia ostatnia już godzinka smażenia, ale mniej więcej w jej połowie dodajemy pozostałe składniki przetworu. Gdy konsystencja powideł jest już odpowiednia, przekładamy je do wyparzonych słoików, zakręcamy odkażonymi w alkoholu zakrętkami i pasteryzujemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni C.

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Plumidła korzennePlumidła korzenne
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
bez glutenu bez jajka powidła wegetariański
14/09/2014

Post navigation

Kasztanowe ciasto z jabłkami → ← Plumidła korzenne

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.