Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Pralinki marcepanowo – śliwkowe

  • Małe co nieco

 

Składniki:

100 g masy marcepanowej

100 g suszonych niesiarkowanych śliwek

50 g domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej

1 czubata łyżka płatków migdałowych

2 łyżki alkoholu /dałam biały rum/

100 g gorzkiej czekolady

zmielony cukier trzcinowy lub ksylitol /niekoniecznie/

Śliwki kroimy bardzo drobno i zalewamy alkoholem w średniej misce na pół godziny, co jakiś czas mieszamy. Następnie blendujemy je lekko, aż powstanie maziowata masa. Skórkę, jeżeli jest kupna, polecam sparzyć i dobrze wymyć, a potem odcisnąć mocno z nadmiaru wody; domową można użyć bezpośrednio. Dorzucamy do masy marcepan, skórkę i migdały i dokładnie mieszamy, wyrabiamy całość do połączenia. Próbujemy, czy masa jest dla nas wystarczająco słodka, jeśli nie dosypujemy zmielony cukier i wyrabiamy jeszcze chwilę. Następnie formujemy małe kuleczki. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej nasze pralinki. Wstawiamy do lodówki na noc, aby stężały.

Proporcja na 15 pralinek do najmniejszych papilotek.

przepis z bloga  Pora coś zjeść

Święta bez glutenu

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Libańskie ciasto pomarańczoweLibańskie ciasto pomarańczowe
  • Zimowy tort świątecznyZimowy tort świąteczny
bez glutenu bez jajka bez mleka pralinki wegański wegetariański
13/12/2014

Post navigation

Piernik bezglutenowy → ← Misiowe ciasteczka

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.