Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Sałatka z pieczonych buraków, rzodkiewki i zieleniny

  • Sałatki i surówki

IMG_2375

Składniki:

½  kg buraków

100 g sera koziego (ewentualnie można pominąć – wersja wegańska i bez mleka odzwierzęcego)

2 – 3 duże garście słonecznika

1 pęczek rzodkiewek

50 g rukoli

 ½  pęczka natki pietruszki

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka oliwy (+ trochę do pieczenia buraków)

½  – 1 płaska łyżeczka drobnej soli himalajskiej (+ duża szczypta do pieczenia buraków)

zioła prowansalskie

 pieprz mielony do smaku

Buraki obierz, umyj, pokrój w półcentymetrowe plastry, a następnie każdy podziel na cztery części. Skropione oliwą, oprószone solą i ziołami prowansalskimi, upiecz do miękkości w piekarniku na programie góra/dół i w temperaturze 160 stopni C (potrwa to około 1 godziny, czynność tę możesz wykonać wcześniejszego dnia). Słonecznik upraż na suchej, rozgrzanej patelni (kilka minut – aż zacznie ładnie pachnieć, cały czas mieszaj), zdejmij z patelni i wystudź. Rzodkiewki umyj i pokrój na czwórki lub ósemki (zależnie od ich wielkości). Natkę posiekaj lub potraktuj nożyczkami do ziół. Ser skrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i odstaw na godzinę do przegryzienia się smaków (ewentualnie rukolę możesz dodać do sałatki dopiero przed podaniem, żeby się lepiej prezentowała). Smacznego!

przepis własny

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Buraczkowe kaszottoBuraczkowe kaszotto
  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka sałatka wegański wegetariański
06/09/2016

Post navigation

Jesienne lody z pieczonej dyni → ← 3 urodziny Spiżarni Sikorek

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary