Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Serek z nerkowców

  • Śniadania

serek z nerkowców

Składniki:

25 – 30 dag orzechów nerkowca

1 płaska łyżeczka bardzo drobnej soli himalajskiej

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny do serka i troszkę do zakwaszenia wody

duża szczypta pieprzu

starter bakterii jogurtowych  /proporcjonalnie według wytycznych na opakowaniu, u mnie szczypta YO 122 /

 woda przegotowana lub przefiltrowana

suszone zioła do posypania: papryka i kardamon

Orzechy namaczamy przez 8 godzin w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, którą potem odlewamy. Przekładamy opłukane nerkowce do blendera kielichowego lub do miski, jeśli będziemy używać blendera ręcznego. Dodajemy sól i pieprz, bakterie probiotyczne, zmiażdżony ząbek czosnku oraz sok z cytryny. Dolewamy możliwie najmniej wody, aby tylko podczas miksowania uzyskać gładką konsystencję  (jej ilość przełoży się potem na zwartą strukturę serka – im więcej wody, tym trudniej go uformować). Blendujemy. Masę przekładamy następnie do wyparzonego słoika, zamykamy i pozostawiamy na 12 do 24 godzin do fermentacji w temperaturze pokojowej. Otrzymujemy w ten sposób bazowy serek. Możemy go zjeść jak klasyczny twarożek; możemy także przerobić go na serek formowany –  w tym celu bierzemy odpowiedniej wielkości szklane lub ceramiczne naczynie (ja robiłam to w kokilkach do zapiekania), wykładamy je folią spożywczą (jeśli chcecie potem łatwo wyjąć serek) i przekładamy masę z nerkowców, wygładzamy, posypujemy ziołami oraz zawijamy też folią od góry, aby nie obsychał. Chowamy na 6 godzin do lodówki, żeby nasz serek się zestalił.

Możemy również użyć trochę innego sposobu.

Do namoczonych i wypłukanych orzechów dodajemy 3 szklanki wody i blendujemy je do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyciskamy mleko (np. przez gazę, ja to robię w Chufamixie), a do przyrządzenia serka wykorzystujemy pozostałą z nerkowców pulpę.

przepis  Miejska Kuchnia Roślinna

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Jogurt z migdałówJogurt z migdałów
  • Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowyPajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy
  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka fermentowane ser wegański wegetariański
27/01/2015

Post navigation

Jogurt z migdałów → ← Zapiekany cynamonowy ryż z marchewką i syropem klonowym na oleju kokosowym

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT