Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Sernik dyniowy

  • Ciasta i ciasteczka

zdjęcie sernik dyniowy

Składniki:

2 szklanki /około 650 g/ puree z dyni

750 g tłustego twarogu sernikowego

40 g mąki ziemniaczanej

5 – 6  jajek od szczęśliwych kurek (około 340 g masy jajecznej)

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do dyni /można zastąpić ewentualnie piernikową/

200 g nierafinowanego cukru pudru trzcinowego

Najpierw przygotuj puree z dyni. Możesz je zrobić na dwa sposoby:

1. pokroić dynię w kostkę, ułożyć na blasze pokrytej pergaminem, piec  do miękkości /mniej więcej 45 minut/ w piekarniku nagrzanym do 180°C, a następnie zmiksować

2. zetrzeć miąższ z dyni na grubej tarce, włożyć do garnka, dodać  3 łyżki wody i dusić na małym ogniu, aż dynia całkowicie się rozpadnie – około  15 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia, by odparowała

Puree z dyni wystudź, a w międzyczasie przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia. Zimne puree z dyni wymieszaj mikserem z twarogiem i mąką ziemniaczaną. Cały czas ubijając, dodawaj  po jednym jajku, potem dołóż ekstrakt, przyprawę, a następnie cukier puder. Przelej masę dyniowo-serową do przygotowanej tortownicy. Piecz około 90 – 120 minut w temperaturze 160°C (program dół i góra).  Następnie wyjmij  tortownicę na kratkę i pozostaw do całkowitego ostudzenia na 3 godziny. Po tym czasie włóż sernik na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc,  nie rozpinając tortownicy). Następnego dnia rozepnij formę, oprósz ciasto z wierzchu cynamonem. Sernik powinien być przechowywany w lodówce.

 

Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014, którą organizuje Bea w Kuchni 🙂

 
przepis  Chilli bite
Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Sernik tradycyjnySernik tradycyjny
  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
bez glutenu ciasto sernik wegetariański
28/10/2014

Post navigation

Szpinakowa pasta z nerkowcami → ← Kasztanowe ciasto z jabłkami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT