Składniki:
2 szklanki /około 650 g/ puree z dyni
750 g tłustego twarogu sernikowego
40 g mąki ziemniaczanej
5 – 6 jajek od szczęśliwych kurek (około 340 g masy jajecznej)
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do dyni /można zastąpić ewentualnie piernikową/
200 g nierafinowanego cukru pudru trzcinowego
Najpierw przygotuj puree z dyni. Możesz je zrobić na dwa sposoby:
1. pokroić dynię w kostkę, ułożyć na blasze pokrytej pergaminem, piec do miękkości /mniej więcej 45 minut/ w piekarniku nagrzanym do 180°C, a następnie zmiksować
2. zetrzeć miąższ z dyni na grubej tarce, włożyć do garnka, dodać 3 łyżki wody i dusić na małym ogniu, aż dynia całkowicie się rozpadnie – około 15 minut pod przykryciem i 15 minut bez przykrycia, by odparowała
Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni 2014, którą organizuje Bea w Kuchni 🙂