Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Sernik

  • DIETA GAPS

zdjęcie: sernik

 

 Składniki:

1,2 kg sera twarogowego

(można użyć już gotowego twarogu sernikowego, jeśli nie zawiera nic poza mlekiem i kulturami bakterii

lub samemu zmielić twaróg)

200 g miodu

pół łyżki wanilii w proszku lub całą łyżkę ekstraktu waniliowego

6 jajek

400 g gęstej, kwaśnej śmietany

Do miski wrzucamy ser i mieszamy go tak długo, aż będzie się łatwo poddawał mieszaniu. Dodajemy 150 g miodu i 200 g śmietany i nadal energicznie mieszamy. Do masy wsypujemy wanilię i stopniowo wbijamy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie łącząc je z powstałą mieszaniną. Nagrzewamy piekarnik do 150ºC na programie: ciasto. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia dużej tortownicy min. 25 cm ( u nas 28 cm). Na wsuwaną blachę wlewamy około pół litra wody i wstawiamy sernik w tzw. “kąpiel wodną”. Pieczemy około 75 minut – do suchego patyczka. Sernik powinien być ładnie zarumieniony. Po zakończeniu pieczenia otwieramy piekarnik i lekko studzimy wypiek. Przygotowujemy polewę z 200 g śmietany ubitej z 50 g miodu i polewamy nią wystudzone ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150º C jeszcze na 10 minut. Po wystudzeniu przenosimy sernik w formie do lodówki na przynajmniej cztery godziny. Po oziębieniu, okrajamy ciasto nożem wzdłuż boków tortownicy i rozpinamy ją.

Ci, którzy nie muszą być na diecie GAPS, mogą zastąpić miód cukrem lub innym słodzidłem. Oczywiście mogą też zrobić sobie spód z 300 g rozgniecionych na miazgę herbatników i 120 g roztopionego masła (mieszamy je, wykładamy dno tortownicy, dobrze ubijamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut do stwardnienia) i dopiero potem robić masę serową.

przepis powstał w wyniku naszej modyfikacji kilku różnych przepisów z internetu na sernik nowojorski

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Gryczana tarta z figami, kozim serem i rozmarynemGryczana tarta z figami, kozim serem i rozmarynem
  • Sernik tradycyjnySernik tradycyjny
  • Mazurek z dzieciństwaMazurek z dzieciństwa
bez dodatku cukru bez glutenu sernik wegetariański
26/04/2014

Post navigation

Żytnie scones z czekoladą i zakwasem → ← Jajecznica z cukinią

2 thoughts on “Sernik”

  1. Iwona pisze:
    04/04/2017 o 15:47

    A można zmiksować? I jeszcze jedno- ilu procentowa śmietana?

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      06/04/2017 o 10:26

      Nie testowaliśmy z miksowaniem – moja teściowa, która robi najlepsze serniki na świecie, uparcie stoi przy zdaniu, że dobry sernik, to taki długo ucierany drewniany pałką i w przybliżeniu tego się trzymamy 😀 Także nie gwarantuję sukcesu z pójściem na skróty, ale możesz spróbować. Natomiast co do śmietany, to powinna być jak najbardziej tłusta, w odniesieniu do sklepowej pewnie jakaś 30 – 40 %. Sami stosowaliśmy śmietanę taką zlaną z surowego, mocno tłustego mleka prosto od krowy.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.