3 duże filety śledziowe solone
1 duża czerwona cebula
1 płaska łyżeczka domowej przyprawy korzennej do piernika
olej
1 łyżka nierafinowanego cukru
ewentualnie:
garść suszonej żurawiny
garść drono pokrojonych suszonych śliwek
Filety moczymy dotąd aż ich słoność będzie dla nas do zaakceptowania. Obraną cebulę kroimy w cienkie półplasterki, wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia. Filety kroimy na około 3 cm kawałki, mieszamy z cebulą i wynosimy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Następnie dodajemy cukier i przyprawę, mieszamy i ponownie odstawiamy na kolejną godzinę. Przekładamy śledzia z cebulą i przyprawami i owocami do słoika, zalewamy olejem. Odstawiamy do przegryzienia na przynajmniej 2 dni.
żródło przepisu: menu bez glutenu