
Składniki:
500 g solonych śledzi
2 – 3 duże, czerwone cebule
100 g suszonych wiśni
1 czubata łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego (można pominąć)
10 g ziaren kardamonu (wyłuszczyć)
2 – 3 g czerwonego pieprzu
5 jagód jałowca
olej roślinny (używam słonecznikowego)
Sposób przygotowania:
Filety moczymy dotąd, aż ich słoność będzie dla nas do zaakceptowania. Obraną cebulę kroimy w cienkie półplasterki, wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, odstawiamy do ostygnięcia. Filety kroimy na około 3 cm kawałki, mieszamy z cebulą i wynosimy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Następnie dodajemy cukier i przyprawy, mieszamy i ponownie odstawiamy na kolejną godzinę. Przekładamy śledzia z cebulą i przyprawami i wiśniami do słoika, zalewamy olejem. Odstawiamy do przegryzienia na przynajmniej 2 dni.

przepis własny