Składniki:
1/2 szklanki suchej fasoli adzuki
100 g orzechów nerkowców
syrop daktylowy do smaku
woda lub napój owsiany albo ryżowy do regulowania konsystencji
Fasolę myjemy i zalewamy wodą na minimum 12 godzin. Po namoczeniu wstawiamy na gaz i gotujemy aż do pokazania się piany, odlewamy wówczas całą wodę (możemy też lekko przepłukać jeszcze fasolę) i ponownie zalewamy dużą ilością wrzątku, w którym już na małym ogniu gotujemy adzuki do miękkości przez około 45 – 60 minut. Fasolę odcedzamy (można zostawić sobie trochę wody do regulowania nią potem konsystencji pasty) i po lekkim przestygnięciu blendujemy. Orzechy mielimy w młynku, następnie dosypujemy do fasolki. Teraz blendujemy jeszcze chwilę wszystko razem, a jeśli mamy ochotę na słodką wersję – wlewamy do smaku syrop daktylowy. Można pozostać przy wersji wytrawnej i dołożyć sól, pieprz i np. przyprawę prowansalską lub majeranek.
przepis własny