Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Słodka pasta z adzuki i nerkowców

  • Do chleba

zdjęcie: słodka pasta z adzuki i nerkowców

Składniki:

1/2 szklanki suchej fasoli adzuki

100 g orzechów nerkowców

syrop daktylowy do smaku

 woda lub napój owsiany albo ryżowy do regulowania konsystencji

Fasolę myjemy i zalewamy wodą na minimum 12 godzin. Po namoczeniu wstawiamy na gaz i gotujemy aż do pokazania się piany, odlewamy wówczas całą wodę (możemy też lekko przepłukać jeszcze fasolę) i ponownie zalewamy dużą ilością wrzątku, w którym już na małym ogniu gotujemy adzuki do miękkości przez około 45 – 60 minut. Fasolę odcedzamy (można zostawić sobie trochę wody do regulowania nią potem konsystencji pasty) i po lekkim przestygnięciu blendujemy. Orzechy mielimy w młynku, następnie dosypujemy do fasolki. Teraz blendujemy jeszcze chwilę wszystko razem, a jeśli mamy ochotę na słodką wersję – wlewamy do smaku syrop daktylowy. Można pozostać przy wersji wytrawnej i dołożyć sól, pieprz i np. przyprawę prowansalską lub majeranek.

przepis własny

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Bombowa, czerwona sałatkaBombowa, czerwona sałatka
  • Zimowy tort świątecznyZimowy tort świąteczny
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka pasta wegański wegetariański
19/02/2014

Post navigation

Jabłuszkowy wegesmalec → ← Biszkopt bezglutenowy

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary