Składniki:
1/2 szklanki zmielonych migdałów
1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
1/2 szklanki zmielonych orzechów ziemnych
1/2 szklanki zmielonych pomieszanych pestek dyni i słonecznika
3 jajka ekologiczne
1/4 szklanki płynnego masła klarowanego (około 1/2 szklanki przed ogrzaniem)
7 suszonych moreli
7 suszonych daktyli
garść rodzynek
1 duża marchew
kawałek dyni (proporcjonalny wielkościowo do marchwi)
1 duże jabłko
2 łyżki naturalnego miodu (niekoniecznie)
Zmielone składniki wsypujemy do miski. Dodajemy masło ogrzane lekko do uzyskania płynnej konsystencji oraz miód. Morele i daktyle kroimy w niedużą kostkę, zalewamy wrzątkiem wraz z rodzynkami na około 15 minut, chłodne i osączone owoce wsypujemy do ciasta. Marchew, dynię i jabłko ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dokładamy do masy. Wbijamy jajka i mieszamy łyżką do połączenia wszystkich składników. Szykujemy blaszkę (21cm x 28cm): natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej masę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika na około godzinę – pieczemy do suchego patyczka (ciasto nie przyrasta).
przepis autorski /na podstawie diety GAPS/