Strona, na której jesteś, powstała z pasji i chęci podzielenia się z innymi własnym doświadczeniem, zdobytym na mozolnej drodze poszukiwania, jak we współczesnym świecie odżywiać się lepiej. Czy to w ogóle możliwe, aby jedzenie nam służyło, utrzymując organizm w dobrej formie? Przez lata funkcjonowania naszej rodziny szukaliśmy w natłoku informacji tego złotego środka – myślę, że jesteśmy coraz bliżej celu, choć wciąż mamy wewnętrzną pokorę przed tym, co jeszcze niezgłębione, nieustannie zdobywamy nową wiedzę.
O nas
Joanna
Mówię o sobie: kobieta – orkiestra 😉 Fascynuje mnie tyle kwestii, że chyba życia mi zabraknie, aby je wszystkie zgłębić. Gotuję i piekę, leczę naturalnie najbliższych, staram się żyć ekologicznie. Sama urządzam wnętrza i aranżuję przestrzenie, fotografuję, stawiam na rozwój osobisty i zdrowe relacje rodzinne oraz mądre wychowanie dzieci. Praktykuję jogę. Z zaangażowaniem organizuję. A to wszystko amatorsko, wyłącznie z pasji 🙂 Jak już coś robię, to na 100%, nie uznaję półśrodków. Poszukuję harmonii, preferuję slow life. Prywatnie jestem szczęśliwą żoną z ponad dwudziestoletnim stażem i mamą dwóch nastolatków. Chcę Was zarazić apetytem na świadome życie i podzielić się zdobytymi doświadczeniami, choć sama wciąż pokornie poszukuję i uczę się każdego dnia.
W tematyce kulinarnej żadna ze mnie specjalistka, jeśli spojrzeć by na to potwierdzającym wykształcenie papierkiem. Mawia się jednak, że to ćwiczenie czyni mistrza – ćwiczę więc dzielnie 🙂 W jaki sposób? Skąd czerpię i co dokładnie robię, aby przekazać Wam możliwie najszerszą wiedzę? Jest to przede wszystkim: codzienna praktyka; literatura; internet – inspiracja blogowa oraz artykuły specjalistów; wszelkie profesjonalne spotkania tematyczne; odwiedzanie miejsc, w których można kupić dobre jedzenie lub skonsumować na miejscu zdrowy posiłek; coroczne bywanie na targach ekologicznej i tradycyjnej żywności – zdobywanie informacji z pierwszej ręki od wytwórców oraz degustacja. W ramach dokształcania, jeszcze zanim założyłam Spiżarnię Sikorek byłam m.in na:
Akademia Pięć Smaków – warsztat “Gotowanie według pięciu przemian od podstaw”
Konferencja w ramach Zdrowego Przedszkolaka “Jak odżywiać dziecko?“
Wykład Anny Krasuckiej “Zdrowe odżywianie zgodne z rytmem natury”
V Miedzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej NATURA FOOD 2012r.
I Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO 2012r.
Dalsze moje doświadczenia kulinarne i zdrowotne znajdziecie w zakładce “Spiżarnia Sikorek w terenie” 🙂
Robert
Odkąd pamiętam mówię o sobie “Dziecko Kosmosu”, bo wszystko co w moim życiu ważne, układa się tak jak sobie wymarzyłem.
Od ponad ćwierćwiecza zakochany jestem w cudownej kobiecie, z którą mam dwóch wspaniałych synów. To zdecydowanie mój największy życiowy sukces.
Nad moją karierą zawodową też kosmos czuwał. Podtrzymując rodzinne tradycje zostałem strażakiem i niosąc pomoc potrzebującym wspinałem się po wielu drabinach, aż dekadę temu na drabinie kariery dotarłem na szczebel Dowódcy Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej. To zawsze było moje wymarzone stanowisko, więc nie zamierzam już dalej awansować, a żeby mnie nic nigdy nie skusiło, ogłaszam to wszem i wobec.
Podobnie, jak “moja druga połowa” czasu wolnego mam zbyt mało, żebym mógł zająć się wszystkim co mnie interesuje, więc przez ostatnie cztery lata, poza pracą zawodową i pracą na etacie kierowcy swoich dzieci, skupiałem się przede wszystkim na kuchni. Zaczęło się od wypieku chleba, bo musiałem czymś zająć ręce po rzuceniu palenia. Potem przyszło, nie wiem skąd … pewnie Joanna znów mnie zaczarowała, robienie przetworów. Wtedy po raz pierwszy na nalepkach słoików pojawiła się nazwa “Spiżarnia Sikorek”. Na stałe jednak zakotwiczyłem w kuchni gdy zacząłem stosować dietę GAPS – bez zboża, ryżu, kaszy, ziemniaków, cukru i w zasadzie bez większości produktów, które można kupić jako przetworzone pożywienie. Z założenia po dwóch latach jej stosowania miałem zamiar wrócić do w miarę “normalnego” jedzenia, ale dzisiaj wcale już nie mam na to ochoty, choć nie stosuję ślepo zaleceń diety. Dzięki temu ustąpiłem Joannie troszkę miejsca w kuchni, przynajmniej na razie.
Prawa autorskie
Wszystkie zdjęcia i teksty zamieszczone na tej stronie są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie w całości ani we fragmentach. Jeśli chcesz z nich z nich w jakiś sposób skorzystać, napisz do mnie. Udostępniając treść linkiem, wskaż autora /Joanna Sikorska/ i źródło /Spiżarnia Sikorek lub spizarniasikorek.pl/.
Współpraca
Firmy pragnące nawiązać z nami współpracę zapraszamy do zakładki kontakt.
Jesteśmy zainteresowani przede wszystkim wzajemnym bezfinansowym i ideowym poparciem oraz wspólnymi projektami. Poszukujemy również sponsorów dla naszych działań.
Obecnie współpracujemy:
ze Związkiem Przedsiębiorców i Pracodawców, który koordynuje Kampanię “Zostawcie w spokoju dobrą żywność”
Reklama
Chętnie przyjmiemy odpłatną reklamę tematyczną na stronę, jednak wyłącznie zgodną z jej charakterem i naszymi żywieniowymi przekonaniami. Szczególnie zapraszamy producentów ekologicznej żywności i firmy propagujące zdrowe odżywianie. Jesteśmy zainteresowani również wszelkimi niestandardowymi projektami 🙂