Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Spody mazurkowe bez glutenu

  • Ciasta i ciasteczka

 

Składniki:

175 g domowej mieszanki delikatnych smakowo, bezglutenowych, jasnych mąk

(np. jaglanej, ryżowej, kukurydzianej)

75 g skrobi ziemniaczanej 

100 g masła /ogrzanego do temperatury pokojowej/

1 jajko od szczęśliwej kury

50 g nierafinowanego cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

szczypta drobnej soli

 

Proporcja ciasta na klasyczną formę keksową do chleba o długości około 30 cm.

 

Sposób przygotowania:

Mieszamy ze sobą w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko, wlewamy ekstrakt. Wyrabiamy ręcznie ciasto aż do całkowitego wchłonięcia mąki. Robimy z masy kulę, owijamy folią lub przykrywamy, aby nie obeschła i wkładamy ją na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu chwilę ugniatamy, a potem mamy dwie opcje 🙂

1. Rozwałkowujemy ciasto na papierze (na grubość około 1/2 do 1 cm) i przekładamy razem z nim do blaszki, dociskamy i przycinamy nozykiem brzegi masy do wysokości około 3 cm.

lub

2. Masę dzielimy na dwie nierówne części (około 2/3 czyli gdzieś 300g i 1/3 czyli 150g) i większą połową masy wylepiamy równomiernie dno formy mocno dociskając tak, aby było jednolite, bez spękań. Następnie mniejszą część dzielimy na trzy i przygotowujemy wałeczki z których wykonamy podniesione brzegi –  dwa pójdą na dłuższe boki, trzeci podzielimy na pół i wykleimy nim pozostałe,krótsze boczki. Ładnie formujemy brzegi, tak żeby dobrze były połączone ze spodem i miały jednakową grubość na całej swojej wysokości.

Ja zawyczaj swoje spody wykonuje ręcznie, mniej sprzątania 😉

Warto ciasto ponakłuwać dość gęsto widelcem, aby się brzydko nie wybrzuszyło. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C na programie góra/dół. Pieczemy spody około 15 – 20 minut. wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.

 

 

spód w wersji czekoladowej

Składniki i sposób wykonania jak wyżej,

zmieniamy tylko mieszankę mąk na: 50 g kakao, pozostałe 125 g to mąka ryżowa i jaglana.

 

 

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Bezglutenowe spody do babeczekBezglutenowe spody do babeczek
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Zimowy tort świątecznyZimowy tort świąteczny
bez glutenu ciasto wegetariański
27/03/2018

Post navigation

Wielkanoc 2018 → ← Śledzie w sosie musztardowym z koperkiem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Przepisy karnawałowe

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.