Składniki:
250 g nerkowców
70 g mąki kokosowej
2 -3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej
40 g syropu klonowego
1 łyżka soku z pomarańczy lub z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta drobnej soli
do obtoczenia mieszanka:
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej
1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru pudru
Zmielić nerkowce. Wymieszać suche składniki w misce, a mokre w szklance. Wlać mokre do suchych i chwilę wyrabiać masę do wstępnego połączenia – powstanie coś w stylu kruszonki do ciasta. Nabierać porcje mniej wiecej wielkości orzecha włoskiego i zbijać je w kulę. Można je obtoczyć w jakiejś posypce czy posiekanych drobno orzechach. Trufelki przechowywać w lodówce.
na podstawie przepisu Blue Almonds