Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Szpinakowa rolada z chrzanowym twarożkiem i wędzonym łososiem

  • Przekąski

IMG_0329

Składniki:

450 – 500 g mrożonego, siekanego szpinaku (∗ ewentualnie świeżego + 1 łyżka klarowanego masła)

4 jajka (najlepiej ekologiczne)

250 g kremowego serka lub jego zamiennika (np. serka z nerkowców)

200 – 250 g dzikiego, wędzonego łososia w plastrach

1 czubata łyżka chrzanu

2 ząbki czosnku

świeży koperek

2 łyżeczki soku wyciśniętego ze świeżej cytryny

1/2 łyżeczki drobnej soli himalajskiej

mielony, czarny pieprz 

Szpinak przełóż na dużą, głęboką patelnię i podgrzewaj często mieszając na średnim ogniu bez przykrycia, aby odparowała woda, przez około 15 minut. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżeczkę cytrynowego soku oraz do smaku: sól i pieprz. Wystudź. Rozbij jajka, oddzielając żółtka od białek. Z białek ubij mocno pianę. Zimny szpinak wymieszaj z żółtkami, potem delikatnie wmieszaj pianę. Otrzymaną masę rozprowadź dwu centymetrową warstwą na papierze do pieczenia (silikonowanym lub posmarowanym roztopionym masłem), rozciągniętym na dużej blaszce piekarnikowej (30×40 cm). Wstaw ciasto na 15 minut do nagrzanego na 180ºC piecyka, podczas pieczenia powinno się ono lekko zarumienić. Po upieczeniu i wychłodzeniu delikatnie oddziel placek od papieru i przełóż na folię spożywczą. Rozprowadź na nim serek wymieszany z chrzanem. Następnie ułóż plastry łososia do wysokości 2/3 powierzchni według dłuższego brzegu, skrop je pozostałym sokiem z cytryny i posyp drobno posiekanym koperkiem. Zacznij zwijać roladę od strony z łososiem. Ciasno owiń ją całą folią spożywczą i odstaw do przegryzienia i schłodzenia na klika godzin do lodówki. Serwuj roladę pokrojoną na grube plastry.

∗ Świeży szpinak należy umyć, dokładnie odsączyć i poddusić na rozgrzanym maśle aż do skurczenia – najlepiej robić to partiami. Smażymy do czasu, gdy wszystkie listki będą mocno zwiędnięte. Następnie szpinak powinien zostać lekko zblendowany przed wymieszaniem z żółtkami lub razem z nimi chwilę zmiksowany celem rozdrobnienia.

IMG_0334

na podstawie przepisu   Hortex

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Serek z nerkowcówSerek z nerkowców
  • Szpinak świeży smażonySzpinak świeży smażony
bez dodatku cukru bez glutenu przystawka ryba
28/12/2016

Post navigation

Śledzie w sosie curry → ← Życzenia świąteczne

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.