Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Szybkie pierniczki bezglutenowe

  • Ciasta i ciasteczka

Składniki:

250 g domowej mieszanki mąk bezglutenowych,

najlepiej korzennych albo o orzechowym posmaku

/u mnie: 100 g mąki kasztanowej, 100 g mąki teff, 50 g mąki gryczanej/

100 g naturalnego miodu

70 g masła klarowanego

3 łyżeczki  domowej przyprawy korzennej

/lub innej bezglutenowej przyprawy piernikowej/

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masło i miód rozpuścić do formy lejącej w małym rondelku. Suche składniki wymieszać w większej misce. Wlać ciepłe masło z miodem do sproszkowanego miksu i połączyć na niskich obrotach miksera aż do wchłonięcia grudek. Ubić łyżką powierzchnię masy i ostudzić ją. Urywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko rozpłaszczać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 10 – 12 minut. Wystudzić i przechowywać w puszce lub zamkniętym pojemniku. Gdyby pierniczki były dla nas za twarde, wystarczy włożyć kawałek jabłka (z którego będą chłonąć wilgoć), pamiętając jednak o jego codziennym wymienianiu na świeży.

 

na podstawie przepisu  Natchnionej 

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Ciasto na owocachCiasto na owocach
  • Piernik bezglutenowyPiernik bezglutenowy
  • Puchate pierniki żytnio-orkiszowe na melasiePuchate pierniki żytnio-orkiszowe na melasie
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka ciastka wegetariański
14/12/2015

Post navigation

Surowe pralinki piernikowe → ← Gryczana tarta z figami, kozim serem i rozmarynem

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.