Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 700
200 g masła klarowanego
2/3 – 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
4 jajka od szczęśliwej kury
4 łyżki mleka roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
1 czubata łyżeczka suszonej wanilii /zmielone ziarenka/
Masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby złapało temperaturę pokojową. Następnie ucieramy je wraz z cukrem i wanilią na puszystą masę. Potem dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Wlewamy mleko. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy i ucieramy całość. Ciasto przekładamy do formy do nagrzanego 160 stopni C piekarnika i pieczemy do suchego patyczka około 30 – 40 minut.
źródło przepisu Poezja smaku