Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Wielkanocne jajeczka z kremem cytrynowym

  • Ciasta i ciasteczka

 

Ciasto:

100 g mąki jaglanej

75 g mąki ryżowej

75 g mąki ziemniaczanej

100 g masła  /lekko ogrzanego do temperatury pokojowej/

1 jajko od szczęśliwej kury

50 g nierafinowanego cukru pudru lub zmielonego ksylitolu

1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego

szczypta drobnej soli

Mieszamy ze sobą w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ręcznie ciasto do wchłonięcia mąki. Wkładamy je na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Po tym czasie masę rozwałkowujemy i wycinamy lub nadajemy im sami dłońmi kształty jajeczek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C na programie góra/dół i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ciasteczka około 15 – 20 minut.

Krem:

krem cytrynowy – lemon curd

Krem nakładać na upieczone ciastka małą łyżeczką, formując kółka przypominające żółtko. Gotowe jajeczka pozostawić jednowarstwowo do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.

 

Bezglutenowa Wielkanoc

 

Wielkanocne jajeczka w Waszym wykonaniu:

15032854_10207720444233775_690997547565382960_n

fot. Lena Studzińska

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Bezglutenowe spody do babeczekBezglutenowe spody do babeczek
  • Spody mazurkowe bez glutenuSpody mazurkowe bez glutenu
  • Ciacha kasztanoweCiacha kasztanowe
bez glutenu ciastka wegetariański
15/04/2015

Post navigation

Krem cytrynowy /lemon curd/ → ← Krem z buraka na mleku kokosowym

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.