Ciasto:
100 g mąki jaglanej
75 g mąki ryżowej
75 g mąki ziemniaczanej
100 g masła /lekko ogrzanego do temperatury pokojowej/
1 jajko od szczęśliwej kury
50 g nierafinowanego cukru pudru lub zmielonego ksylitolu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta drobnej soli
Mieszamy ze sobą w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich masło i siekamy nożem. Wbijamy jajko. Wyrabiamy ręcznie ciasto do wchłonięcia mąki. Wkładamy je na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Po tym czasie masę rozwałkowujemy i wycinamy lub nadajemy im sami dłońmi kształty jajeczek. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C na programie góra/dół i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ciasteczka około 15 – 20 minut.
Krem:
Krem nakładać na upieczone ciastka małą łyżeczką, formując kółka przypominające żółtko. Gotowe jajeczka pozostawić jednowarstwowo do zastygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Wielkanocne jajeczka w Waszym wykonaniu:
fot. Lena Studzińska