Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Witariańska herbatka

  • Napoje

IMG_2597

Składniki:

herbata dobrej jakości

liściasta (potem nie nadaje się już do ponownego parzenia) lub susz owocowy

woda

o temperaturze pokojowej

/źródlana, przefiltrowana, dobra kranówka przegotowana i wystudzona,

albo jakaś nisko zmineralizowana, bez wyraźnego smaku/

Proporcje herbaty do wody powinny być co najmniej takie, jak przy parzeniu sposobem tradycyjnym. Jeżeli chcemy napój bardziej zdecydowany w smaku i pobudzający, użyjmy półtora lub nawet dwa razy więcej liści czy suszu niż zwykle dajemy na taką ilość wody przy zaparzaniu na gorąco.

Przygotowanie:

Liście lub owocowy susz zalewamy zimną wodą i odstawiamy pod przykryciem (żeby herbata nie nabrała żadnych obcych aromatów) na kilka godzin w chłodne i zacienione miejsce (najlepiej do lodówki). Do wody możemy dodać przed odstawieniem lub po przyrządzeniu, dowolne ulubione dodatki: świeże zioła, owoce, naturalne słodzidło (np. gałązkę mięty albo melisy, plasterek limonki czy pomarańczy, kawałek imbiru, miód)

Czas “zimnego parzenia” :

herbaty delikatniejsze (białe, zielone, mniej  zwinięte oolongi) – moczymy krócej, około 4 godzin

herbaty fermentowane, czarne, pu – erh, rooibos, ziołowe – moczymy nawet do 10 godzin

Herbata przyrządzana na zimno (ang. cold brew) ma zupełnie inny balans smakowy niż tradycyjnie parzona na gorąco, jej smak jest znacznie łagodniejszy, słodszy i gładszy (mniej goryczy). W dodatku podczas „zimnego parzenia” do naparu przechodzi o wiele więcej związków aromatycznych. Przygotowana takim domowym sposobem Ice Tea również zawiera składniki, które są w herbacie przygotowanej tradycyjnie –  ma ich jednak mniej.

Dzieciom można podawać herbatę słabą, rozcieńczoną wodą, parzoną dłużej – wydzielające się w trakcie dłuższego zaparzania garbniki neutralizują teinę. A najlepiej najmłodszym zaserwować zimną herbatkę owocową – jabłkową, truskawkową, rabarbarową czy malinową.

Uwaga: Zwykle herbaty zielone są bardzo trudne w parzeniu – zbyt wysoka temperatura lub zbyt długie parzenie powodują, że bardzo łatwo stają się gorzkie i niesmaczne. Przyrządzanie ich techniką na zimno ma między innymi tę zaletę, że nie sposób je zepsuć 🙂

IMG_2601

Opracowanie własne, zainspirowane artykułem ze strony sklepu   Kraina Herbaty.

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Pajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowyPajda codzienna: chleb żytnio – orkiszowy
  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka raw wegański wegetariański
14/09/2016

Post navigation

Trufle z moreli, nerkowców i kokosa → ← Jesienne lody z pieczonej dyni

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary