Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Woda truskawkowa

  • Napoje

IMG_2360

Składniki:

1 litr wody  (filtrowanej, źródlanej)

10 dużych, słodkich, dojrzałych i jędrnych truskawek

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na około półcentymetrowe plasterki. Wrzucić do dzbanka i zalać wodą. Odstawić minimum na godzinę, aby napój nabrał aromatu i subtelnego różowego koloru. Po tym czasie (może być po dłuższym np. po nocy) przelać wodę przez gęste sitko. Odcedzone truskawki po prostu zjeść lub zużyć do jakiegoś dania. Wodę podawać lekko schłodzoną albo z lodem. Można też dodać do smaku trochę jakiegoś delikatnego, jasnego słodzidła, jeśli ktoś potrzebuje.

IMG_2371

przepis  WEGEBLW

Dla porównania skład wody truskawkowej produkowanej przez Żywiec Zdrój:

woda źródlana 93%, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu, aromat,

sok truskawkowy z zagęszczonego soku (0,1%).

/48 g cukru w 1 litrze wody/

zzsl-0-5-truskawka

 

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Dwukolorowy koktajl truskawkowo – szpinakowyDwukolorowy koktajl truskawkowo – szpinakowy
  • Ciasto ucierane z borówkami i polewąCiasto ucierane z borówkami i polewą
  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka raw wegański wegetariański
18/06/2016

Post navigation

Bezglutenowe spody do babeczek → ← Karobowa gryczanka z czereśniami

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT