Składniki:
1 litr wody (filtrowanej, źródlanej)
10 dużych, słodkich, dojrzałych i jędrnych truskawek
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na około półcentymetrowe plasterki. Wrzucić do dzbanka i zalać wodą. Odstawić minimum na godzinę, aby napój nabrał aromatu i subtelnego różowego koloru. Po tym czasie (może być po dłuższym np. po nocy) przelać wodę przez gęste sitko. Odcedzone truskawki po prostu zjeść lub zużyć do jakiegoś dania. Wodę podawać lekko schłodzoną albo z lodem. Można też dodać do smaku trochę jakiegoś delikatnego, jasnego słodzidła, jeśli ktoś potrzebuje.
Dla porównania skład wody truskawkowej produkowanej przez Żywiec Zdrój:
woda źródlana 93%, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu, aromat,
sok truskawkowy z zagęszczonego soku (0,1%).
/48 g cukru w 1 litrze wody/