Składniki:
1 szklanka brązowego ryżu /najlepiej słodkiego/
1/2 kg marchwi
3 łyżki oleju kokosowego
1 czubata łyżeczka cynamonu
drobna sól
syrop klonowy
Marchew i ryż ugotować osobno do miękkości. Marchew odcedzić (można zostawić trochę wody do ewentualnej późniejszej regulacji konsystencji) i zblendować z olejem, cynamonem i solą. Dodać ryż i miksować jeszcze chwilę tak, aby część ryżu pozostała w ziarenkach. Spróbować masę i w razie potrzeby jeszcze dosmaczyć lub dolać wody, jeśli wydaje nam się bardzo gęsta. Można również osłodzić ją trochę syropem klonowym lub tylko polać nim później po wierzchu gotowe danie. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C, a masę poprzekładać do natłuszczonych olejem kokilek. Zapiekać około godziny. Podawać na ciepło.
przepis własny