Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2021
      • 2020
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Zastępowanie jajek kurzych w przepisach kulinarnych

  • Inne

bird-1772_640 (2)

Średniej wielkości jajko kurze czyli klasy M waży pomiędzy 53 a 63 g, przyjmuje się że około 60 g. Z reguły tej miary jajka stosowane są w przepisach kulinarnych, chyba że autor zaznaczył inaczej. Oczywiście w przypadku receptury z jajkami dużymi (L: 63 – 73 g) lub bardzo dużymi (XL: powyżej 73 g) należy odpowiednio skorygować przeliczenie stosowanego zamiennika.

1 jajko kurze = 4 – 5 jajek przepiórczych.

1 jajko przepiórcze waży 10 – 13 g.

W prawie każdym przepisie można zastąpić kurze jajka czymś innym. Jednak im ich mniej w recepturze wyjściowej, tym łatwiej to zrobić bez zauważalnej różnicy w smaku czy konsystencji dania. Jeśli w przepisie jest jedno czy dwa jajka, to można spróbować je po prostu pominąć lub zastąpić większą ilością płynu lub mąki. Najtrudniej jest w przypadku potraw, w których to właśnie jajka odgrywają główną rolę np w biszkoptach czy bezach. Chcąc zastosować jakiś zamiennik jajka kurzego najpierw należy zastanowić się, jaką rolę spełnia ono w naszym przepisie. Jajko może mieć za zadanie nadać daniu puszystości, może wiązać suche składniki, nadawać wilgotność albo być dodawane ze względu na jego walor smakowy. Dobieramy taki substytut, który będzie mógł spełnić taką samą rolę. Zastosowany zamiennik powinien też komponować się smakowo z całością potrawy z konkretnego przepisu. Niestety nie ma jednego uniwersalnego odpowiednika, który niezawodnie by się wszędzie sprawdził. Mamy jednak wiele możliwości. Na podstawie różnych opracowań zebrałam je w tabelkę.
tabelka
 
Sól czarna (Kala  Namak)  składa się głownie z chlorku sodu (98%, daje słony smak) i śladowej ilości związków siarki, które odpowiadają za jej charakterystyczny kolor (od brązowo – różowego do ciemnofioletowego), jajeczny zapach (zawartość siarkowodoru) i lekko gorzkawy smak (inne związki siarki). Kala Namak po dodaniu do potrawy dobrze imituje smak gotowanego jajka.
 
 

Źródła:

Książka “Kuchnia wegańska” Steen & Newman

Dietetycy.org.pl „Alternatywne jajko” czyli jak gotować i piec, gdy nie jemy jajek?

Otwarte klatki “Dobre Decyzje. Alternatywy dla jajek w twojej kuchni”

http://www.egglesscooking.com/egg-substitutes/

Puszka.pl “Zastępowanie jajek”

Bezglutenowa Wielkanoc

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Jak to było na NATURA FOOD & BE ECO 2017?Jak to było na NATURA FOOD & BE ECO 2017?
  • Pierwszy bochenek na młodym zakwasiePierwszy bochenek na młodym zakwasie
bez jajka
22/03/2016

Post navigation

Bezjajeczna pasta z tofu o smaku jajek → ← Chleb ziemniaczany

8 thoughts on “Zastępowanie jajek kurzych w przepisach kulinarnych”

  1. popatrz pisze:
    19/05/2016 o 12:39

    Perfekcyjny artykuł! Chciałbym mieć pewność, że na nim
    nie przestaniesz 😀

    Odpowiedz
  2. zobacz tutaj pisze:
    24/05/2016 o 20:23

    Świetny wpis! Mam nadzieję, że na nim nie skończysz 😉

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      21/06/2016 o 17:47

      Dziękuję. Planuję jeszcze coś napisać kiedyś 😉

      Odpowiedz
  3. kliknij pisze:
    05/06/2016 o 17:07

    Witam, czy jest opcja zapisania się do mailingu?

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      05/06/2016 o 18:35

      Póki co nie ma takiej możliwości, ale zapraszam na Facebooka, jeśli chcesz być na bieżąco 😀
      https://www.facebook.com/spizarniasikorek/

      Odpowiedz
  4. Nora pisze:
    29/10/2016 o 20:01

    ok. Fajny spis.Ale mam wątpliwości co do biszkoptu, w którym puszystość otrzymuje się z ubitych białek. I co z tym zrobić ? Ubić mąkę z wodą? Ni jak nie kum kum. Ale Sposoby dobre, niektóre mi znane i zastosowane.

    Odpowiedz
    1. Sikorka pisze:
      30/10/2016 o 12:32

      Dzięki za docenienie 🙂

      Co do biszkoptu – nie testowałam tej alternatywy, ale dokładnie tak, jak napisałaś, należałoby skrobię wymieszać lub zmiksować z wodą, potem dodać pozostałe składniki ciasta i pomiksować jeszcze chwilę, na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę. Skrobia po poddaniu temperaturze czyli w procesie pieczenia, powinna spęcznieć, zwiększyć objętość i nadać pulchności biszkoptowi.

      Odpowiedz
  5. Edyta pisze:
    23/02/2018 o 01:59

    Bardzo fajny przepis i dobrze opisany. Dzięki serdeczne. Postaram się go przetestować.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź zobacz tutaj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Przepisy wielkanocne

Facebook

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Stylowi

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Zdrowie nie jest wszystkim, lecz bez zdrowia wszystko jest niczym.

Arthur Schopenhauer

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.