Składniki:
25 dag solonych śledzi
1 czerwona cebula
1 awokado
skórka z całej i sok z 1/2 limonki
1 mały ząbek czosnku
3 łyżki delikatnej oliwy
garść posiekanych ziół (natka, bazylia, szczypiorek)
cząstki limonki do dekoracji
pieprz
Śledzie namoczyć w wodzie na kilka godzin. Opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na niewielkie kawałki. Cebulę obrać, skroić w kosteczkę i sparzyć wrzątkiem na sicie. Zioła drobno posiekać, zmieszać ze skórką i sokiem z limonki. Obrane awokado pokroić, dodać do ziół i połączyć. Wymieszać delikatnie wszystko razem ze śledziami i zalać oliwą. Odstawić do przegryzienia do lodówki. Przed podaniem udekorować cząstkami limonki.
przepis Feeria Smaków