Składniki:
125 g mąki teff
75 g mąki kasztanowej
50 g mąki ziemniaczanej
75 g nierafinowanego cukru pudru
75 g nierafinowanego oleju kokosowego
2 ekologiczne jajka
2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
1 czubata łyżeczka sproszkowanego karobu lub kakao
szczypta drobnej soli
Mieszamy ze sobą w dużej misce wszystkie suche składniki. Dodajemy do nich olej i siekamy całość nożem. Wbijamy jajka. Wyrabiamy ręcznie ciasto do wchłonięcia mąki. Zbijamy je w kulę i wkładamy na minimum pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC na programie góra/dół i przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Po tym czasie masę rozwałkowujemy na grubość około 0,5 centymetra i odciskamy wzory ze stempli. odcinamy też nadmiar ciasta wokół nich, a podszykowane ciasteczka przekładamy na blaszkę. Pieczemy około 15 – 20 minut.
przepis własny
Pysznie wyglądają 🙂 motyw zimowy dodaje im uroku 🙂
Dzięki. Fajne do popołudniowej, rozgrzewającej herbaty 🙂