Spiżarnia Sikorek

Spiżarnia Sikorek

blog kulinarny

Spiżarnia Sikorek
  • Spiżarnia Sikorek
  • Dzieje się
    • Wydarzenia w Łodzi i okolicy + internetowe
    • Nasz Fanpage na Facebooku
    • Spiżarnia Sikorek w terenie
      • 2019
      • 2018
      • 2017
      • 2016
      • 2015
      • 2014
      • 2013
    • Udział w akcjach kulinarnych
    • Piszą o nas
    • Opinie
    • Konkurs Blog Roku
  • Spis przepisów
  • Zaradnik kuchenny
  • Żywieniowe inspiracje
    • Biblioteka
    • Filmoteka
    • Cytaty
    • Strony i blogi
  • Odżywcze Info
  • Kontakt

Zupa z dyni na słodko

  • Zupy

 IMG_0045=20=E2=80=94=20kopia

Składniki:

1 kg dyni

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej /najlepiej słodkiej/

2 czubate łyżki oleju kokosowego

2 łyżeczki cynamonu

1 płaska łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki

drobna sól

syrop klonowy /ewentulanie cukru muscovado /

150 – 200 g płatków migdałowych

Dynię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w większą kostkę i zalewamy w garnku wodą tylko do przykrycia, solimy i gotujemy z cynamonem i papryką do miękkości. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aż się ładnie zezłocą i zaczną pachnieć, potem przesypujemy do miseczki /aby nie pozostawały wciąż pod wpływem gorącej patelni, bo mogą zgorzknieć/. Do ugotowanej dyni dodajemy olej i blendujemy ją, potem również z dołożoną kaszą jaglaną, która nada zupie kremowego charakteru. Jeśli potrzeba, zupę podgrzewamy. Nalewamy zupę do talerzy lub miseczek, każdy dekorując spiralą z syropu kolorowego i posypując garścią płatków.

przepis własny

Print Friendly, PDF & Emaildrukuj

Mogą Cię też zainteresować:

  • Chleb z niepalonej kaszy gryczanejChleb z niepalonej kaszy gryczanej
  • Sałatka kalafiorowo – marchewkowa z sezamemSałatka kalafiorowo – marchewkowa z sezamem
  • Kremowa zupa kurkowa z kaszą jaglaną, kozieradką i natkąKremowa zupa kurkowa z kaszą jaglaną, kozieradką i natką
bez dodatku cukru bez glutenu bez jajka bez mleka wegański wegetariański zupa
11/09/2014

Post navigation

Plumidła korzenne → ← Ciasto jak nutelka

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Przepisy Świąteczne

Adoptuj Pszczołę!

AKCJA GREENPEACE

AKCJA GREENPEACE

Facebook

Stylowi

Durszlak

blogi kulinarne

Przesiane

Przesiane

Przesiane

Jedzeniowa myśl

 

Powinniśmy się zadowolić czystym, prostym pożywieniem, przygotowanym w prosty sposób.

Ellen G. White

Wywiad na temat choroby Hashimoto

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO?  OCZAMI BLOGERKI

JAK TU ŻYĆ Z HASHIMOTO? OCZAMI BLOGERKI

Powered by WordPress | theme Layout Builder
Ta strona korzysta z plików cookies. Dowiedz się więcej w Polityce Prywatności.Akceptuję
Ciasteczka i Polityka Prywatności

Necessary Always Enabled

Non-necessary