Składniki:
1 kg dyni
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej /najlepiej słodkiej/
2 czubate łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
drobna sól
syrop klonowy /ewentulanie cukru muscovado /
150 – 200 g płatków migdałowych
Dynię myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w większą kostkę i zalewamy w garnku wodą tylko do przykrycia, solimy i gotujemy z cynamonem i papryką do miękkości. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aż się ładnie zezłocą i zaczną pachnieć, potem przesypujemy do miseczki /aby nie pozostawały wciąż pod wpływem gorącej patelni, bo mogą zgorzknieć/. Do ugotowanej dyni dodajemy olej i blendujemy ją, potem również z dołożoną kaszą jaglaną, która nada zupie kremowego charakteru. Jeśli potrzeba, zupę podgrzewamy. Nalewamy zupę do talerzy lub miseczek, każdy dekorując spiralą z syropu kolorowego i posypując garścią płatków.
przepis własny