Składniki:
1,5 szklanki mąki żytniej razowej
1,5 szklanki mąki jęczmiennej razowej
1/2 szklanki maślanki
2 jajka
4 łyżki żytniego zakwasu
2 łyżki melasy z karobu
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów
1 łyżeczka sody oczyszczonej
około 1/2 szklanki nierafinowanego cukru do dosłodzenia
100 g gorzkiej czekolady (niekoniecznie)
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Blachę o wielkości wykładamy papierem do pieczenia. W większej misce łączymy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, czekoladę i ksylitol. W drugiej umieszczamy mokre: lekko ubijamy widelcem jajko, dodajemy melasę, maślankę i zakwas. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy składniki mokre do suchych, mieszamy aż się połączą. Ciasto przekładamy do formy i wyrównujemy powierzchnię. Scones pieczemy około 15 minut, podajemy najlepiej jeszcze ciepłe lub wystudzone, najbardziej smaczne są tego dnia, w którym zostały upieczone.
przepis pochodzi ze strony Zielenina